Plantera olivträd

februari 9, 2009 § Lämna en kommentar

Upptäckte att i dag är trädens nyårsdag i den judiska världen! Den firas den 15:e i månaden shvat, vilket är själva betydelsen hos dagens namn Tu B’shvat. Den hade för länge sedan en hedninsk bakgrund i aserapålens kult, (en trädkult), men fick sedan under andra templets tid en ren byråkratisk funktion för att räkna ut ett träds ålder vilket var viktigt för diverse juridiska ändamål. Men under 1500-talet omformade kabbalisterna dagen till en sorts religiös högtid.

Enligt www.jewishcurrents.org/2009_jan_tu.htm, som för övrigt är en intressant artikel om hur en sekulär judisk kulturgrupp i Boston i sin tur omformar dagen med progressiva förtecken. Ja, du läste rätt: ”sekulär judisk”, låter som en motsägelse, men för mig låter det som en viktig signal till både religiösa fundamentalister och sekulära fanatiker: Fred och försoning kommer inte av att se en annan grupp eller kultur eller tro som ondska, utan kommer i stället av att se värdet hos olika kulturer och andras sätt att se på verkligheten. Och när vi kan värdesätta och uppskatta varandras kulturer och erfarenheter, uppstår respekt och en berikande av att känna varandra.

Detta illustreras av artikeln ovan där dessa sekulära judar fick idén av fira denna trädens nyår som ett sätt att få fram donationer för att finansiera att nyplantera de palestinska olivträd som revs ned. M.a.o. den djupa och rika symbolen trädet har i judisk tänkande visar vilken stor förlust dessa nedrivna olivträd egentligen var.

Den sekulära använder alltså en annars religiös högtid för att verka för fred i denna värld. Detta skulle varken den religiösa eller sekulära extremisten komma på, eftersom fundamentalisten blir så småningom blind för medmänsklighet, och den sekulära fanatikern blir så småningom blind för den mänskliga spiritualiteten. Varför? För att de har med sitt extremism förlorat förmågan att se världen genom den andres ögon.

Slutligen ett känt citat av Jochanan ben Zakai som du hittar i artikeln ovan: “If you are planting a sapling and you are told the Messiah is here, finish planting the sapling and then go greet the Messiah.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Plantera olivträdPataphysics of Simulacra.

Meta