Krigets yttersta orsak?

februari 10, 2009 § 3 kommentarer

Måste ändå säga efter filmfestivalen att den faktiskt gav någonting, även om jag saknade lite roligare filmer. Det var mest allvarligare filmer, men det kanske behövdes …

Jag vet iaf orsaken till varför jag gick med förväntan på den bosniska efterkrigsfilmen ”Snow” (”Snijeg”), nämligen för att nysta upp en fråga som hade vuxit inom mig den senaste tiden: Vad är det som driver människor att överhuvudtaget göra något så befängt som att gå ut och döda andra människor i ordnade former (dvs. i krig)? En standardsvar som man oftast hör är att ”det var ju min plikt”, eller vid grövre anklagelser: ”jag följde bara order”. Något inom mig värjer sig mot sådana undanflyende svar.

… Så det fanns mycket förhoppningar i mina steg genom en grå januarigöteborg. Och filmen började rulla. Framför mig målas det fram en avlägsen bergsby som är avfolkade på mansfolk förutom en morfar och en liten pojke. Denna saknad blir en gnagande längtan, och de lever i en ständig hopp att de faktiskt har överlevt kriget och när som helst dyker upp.

Syltförsäljning i filmen Snow

Syltförsäljning i filmen Snow

Denna tragiska bild lyses upp av den närmast ironiska liv som kvinnorna lever. De tjänar pengar på att göra plommonsylt, och de två kvinnor som leder arbetet  och säljer sylten tillsammans är dels en ung kvinna (förlovad till en man försvunnen i kriget) svept i slöja och dels en medelålders kvinna som går omkring i sliten gymnastikoverall. Den unga kvinnan ber varje morgon i en utbombad moské med hissnande vy över berg och dalar. Den overallklädda medelålderskvinnan påminner mest om en 60-tals svensk. Hon röker mesta av tiden och blickar bort med en ”matter of fact”-blick. (Se bild där den overallklädda kvinnan klär sig provisoriskt lite bättre inför eventuella kunder vid vägkanten). Efter 15 – 20 minuter in i filmen inser jag att de verkar vara mor och dotter! (Skulle någon som sett filmen kunna bekräfta detta?)

Det dyker faktiskt upp en man en dag som är serb och tämligen affärsmässig. För honom är kriget redan ett minne blott. Hans ärende är att förhandla ett pris på hela byn med ägor åt en exploaterande turistbolag. Han bjuds plikttroget på kaffe, och den kvinnliga intuitionen gör klart tämligen snart att han vet något om deras mäns öden, och att denna serb med all sannolikhet slogs mot deras män. Till slut kommer ögonblicket jag hade väntat på. En av kvinnorna frågar honom med sorg i rösten: Varför gick du med på att kriga? Och svaret blev … … … … …

… … … … … ”Jag följde bara order…”

Nej! Nej! Nej! Nej! Inte det svaret Igen!!! … Nej! … suck …

… Jag har funderat en hel del sen dess … Är det det enda svaret vi kommer att få från dem som deltar i krig? Ja kanske, men det svaret kan tolkas som en omskrivning för något annat: ”Jag var tvungen att lyda, annars skulle jag själv bli ställd till svars och kanske dö som förrädare.” Och den som i sin tur gav order fick också en order att ge order. Och även han lydde order av samma orsak. Och de som sitter överest, från vem får de order från? Det övre skickat måste defineras som, vad man kallar på engelska, ”thugs”. En sorts maktmänniskor, hos vilka alla medel är tillåtna för att uppnå sina syften: propoganda, hot, tyranni, och krigsbrott. Är svaret så tragiskt enkelt? Är det detta som krigets yttersta orsak?

… … Det dök också upp en annan man i byn! … men jag vill inte avslöja mer av filmen 😉

Länkar:

:

Annonser

Taggad: , , , , , , ,

§ 3 svar till Krigets yttersta orsak?

 • Jan Lenander skriver:

  Jag har alltid funderat på om den obehagliga sanningen om varför vi har krig är: Det finns de som vinner på krig!

  I filmen som nämns finns ju mannen som kommer dit och han har det bra ekonomiskt. Troligen mycket bättre än han hade innan. De som vinner på krig är nog inte hjältarna, inte de som krigar mest, …men den försiktige mannen som inte var kvinnornas gunstling men som kommer hem som den ende överlevaren med pengar på fickan. … men finansmannen som sålt sina vapen till rätt personer … men de som kan bosätta sig och bruka marken som någon annan ägde innan …. men de vita som tog över indianernas mark OSV

  Vad sägs om den ganska bittra förklaringen? Hur tror du att någon av dessa ”vinnare” förklarar för kvinnorna varför deras älskade män behövde dö? …. med undanflykter!!?

 • Jan Lenander skriver:

  Ytterligare ett cyniskt konstaterande jag hört är att om USA ska vara världens bästa krigsmakt så måste de öva sig med jämna mellanrum. När det dessutom nästan bara är svartingar som dör så …… finns det många höjdare i USA som tycker att det är värt besväret att vara med i ett och annat krig. Det går förstås inte att säga till de döda soldaternas föräldrar så valet blir förstås undanflykter! och Bush blir BESVIKEN när han inte hittar massförstörelsevapen i Irak

 • pataphysicsofsimulacra skriver:

  Svar till första kommentaren:

  Det verkar som att våra analyser sammanfaller……

  Men din modell är mer övergripande, som förklarar beteendet även för ”vanliga” människor.

  I en radioserie som heter nåt på ”Försoning” berättade i går en f.d. chileaktivist från tiden i militärfängelset i Chile. Hon utsattes för tortyr. Men en dag sa hennes ”interrogator” att hon skulle skrika. Han ville inte tortera henne, hon skulle låtsas. Det var hans sätt att kunna slippa att delta i kriget. (Vill minnas att det gick inte bra för honom, men hon blev fri.)

  Så här har vi någon i militären som inte ville va med längre. Men det kostar på, det kostar nog oftast för mycket att hoppa av ett krig.

  Så det blir en skarp val att antingen Vinna eller Försvinna.

  De fleste vill inte Försvinna, så de flesta väljer att försöka Vinna … … och då fortsätter kriget.

  _ _ _

  Kan i det här sammanhanget verkligen rekommendera den nya danska filmen: Flammen & Citronen! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Krigets yttersta orsak?Pataphysics of Simulacra.

Meta