Hur mycket är våra grundvärderingar endast nedärvda åsikter?

februari 16, 2009 § Lämna en kommentar

Lyssnade precis på en intressant intervju med idéhistorikern Susanne Dodillet vid Göteborgs universitet om Sveriges olika syn på prostitution; de var mer väsensskillda än jag trodde!

Susanne berättade hur feminismen i Sverige respektive Tyskland historiskt har förhållit sig till sex, makt, och prostitution, och hur dessa feministiska rörelser kom fram till två helt olika slutsatser: I Sverige blev den prostituerade den yttersta symbolen för den manliga maktordningen, i Tyskland blev den prostituerade självaste symbolen för kvinnan som lyckats få sina rättigheter!

Svenska rapportern ställde motfrågor för att hitta hål i den tyska ståndpunkten, och idéhistorikern kunde visa punkt efter punkt hur de ”svenska frågorna” var inte objektiva hållna, utan var byggda på antaganden från ideologiska värderingar.

Mot så helt olika feministiska och samhälliga slusatser, så kan man verkligen sätta ett (?) på det mänskliga objektiviteten. Men ännu mer fatalt är vår oförmåga att inse vår egen subjektivitet, vår oförmåga att förstå hur mycket av det vi tror är naturligt sant är i själva verket beroroende av en ideologiskt ställningstagande, i värsta fall, av en åsikt.

Länkar till Vetenskapsradion Forum på SR:

Annonser

Taggad: , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Hur mycket är våra grundvärderingar endast nedärvda åsikter?Pataphysics of Simulacra.

Meta