Den felande keltiska länken?

mars 20, 2009 § Lämna en kommentar

Under Six Nations har jag och mina rugbypolare polemiserat anglo-saxiskt gentemot franskt dominans. Detta har naturligtvis många bottnar, vilket gör det hela naturligtvis intressant.

För medelsvensken som numera är influerad av den anglo-saxiska synen på det mesta, kan den franska närvaron i rugbyn vara något av en mysterium. Kanske för att rugby, liksom fotboll, ses som brittiska sporter, vilket de är rent formellt. Men mer döljer sig under den formella ytan, vilket blir uppenbart om man går längre tillbaks i fotbollshistorien.

Nu dyker upp ett nytt tråd: den keltiska länken! Fick just till skänks en bok av en arbetskollega: ”Idrottens historia : i sociologisk belysning” av Göran Patriksson, 1973 LiberFörlag Malmö, (nytryck 1982). Jag citerar honom på sidan 32:

Men man kan ändå i enlighet med Hill (1961) anse: ”Det tycks vara en plausibel teori att lagidrotter som fotboll, landhockey, lacrosse och hurling endast är olika varianter av det gamla romerska spelet harpustum, som fanns kvar i isolerade keltiska kolonier bland de germanska erörvrarna i England. Det kan emellertid inte understyrkas nog mycket att detta endast är spekulationer och får därför inte tas som fakta, även om de knappa bevisen verkar övertygande, Samma situation inträffade i Frankrike där det mycket tidigt spelades en form av fotboll i Bretagne, ett oländigt område med starka band med Cornwall och Wales, och befolkat av resterna av de keltiska stammarna i Gallien.” Det franska spelet som nämndes kallades för La soule eller Choule och var ett relativt rått spel med hela byar inblandade. Det påminde mycket om den massfotboll som senare under medeltiden spelades i England och Skottland, och man kan därför hålla med Hill, när han noterar: ”Det är underligt att tänka sig att fotboll, som vanligtvis betraktas som ett genuint engelskt spel, har franska erövrare att tacka för sin popularitet i det egna landet.”

Ifrån detta drar jag min egen slutsats. Det romerska harpustum, som nämns ovan, är faktiskt mer lik rugby än soccer fotboll. Detta ärvdes och utvecklades av kelterna i de romerska kolonierna, i de keltiska Wales, Cornwall, och Bretagne, i både dagens Storbrittanien OCH Frankrike. Enligt citatet ovan fanns starka band mellan över vattnet. När anglo-saxerna trängde in i England under 400-500-talet flydde många kelter till Bretagne, enligt Province of Brittany, France.

Min hypotes: den medeltida rugby-fotboll som det finns vittnesbörd om på ömse sidor om engelska kanalen hade främst sin jordmån i den keltiska samhällssfären, och från kelterna spreds denna populära sport även till övriga frans- och engelsmän. Detta förklarar t ex varför rugby är den enda fotbollsvariant att tala om i keltiska rugbygalna Wales.

_ _ _
Engelska Wilkenson kämpar mot den franska klungan! …

Très Bien: We nearly did it! av Kazza, Mizzo, Lils and Daniel på flickr. cc-by-nc-nd-licensierad. Se licensen här: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/deed.en

Très Bien: We nearly did it! av Kazza, Mizzo, Lils and Daniel på flickr. cc-by-nc-nd-licensierad. Se licensen här: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/deed.en

För den som ändå vill nära den franska-engelska tävlan, kan jag rekommendera den fotografiska exposé som tidningen L’Equipe har lagt upp på sin hemsida för att just illustrera den fransk-engelska tävlan om den ovala bollen på fotbollsplan genom tiderna. Snygga klassiska bilder!

Guardians bilder på första ronden på årets Six Nations.

The Suns bilder på årets Six Nations.

Annonser

Taggad: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Den felande keltiska länken?Pataphysics of Simulacra.

Meta