Förbundets bröllopsdag

juni 2, 2009 § Lämna en kommentar

Har märkt en grej: Pingsttraditionen är inte särskilt starkare bland kristna än ”hedningar”. Man skulle kunna sammanfatta pingst som ”sommarstuga och bröllop”.

Jag tror jag vet förklaringen till varför pingst inte har starkare traditioner bland kristna: de vet inte vad högtiden skall betyda. Och en kvalificerad gissning är att så har det varit sedan kristendom gjorde slut med judendomen.

Om man till äventyrs vet att det var på pingstdagen som den Helige Ande kom över lärjungarna, så vet man däremot inte vad det skall betyda för något. Hela det rika arv i judendomen som fick sitt fullbordan den dagen i Jerusalem, verkar ha gått förlorad när man skar av banden till judendomen.

Kanske kan vi kristna få lite nya idéer på pingsttraditioner från denna barnsida om den judiska pingsten (=shavuot).

Klickar man runt lite där hittar man följande berättelse om den första shavuot/pingsten berättad från två barns perspektiv.

Denna kristna ”pingstminnesförlust” tror jag beror på de kristnas dubbla förhållande till Guds bud: Vi ska följa Guds bud, men vi skall inte bli lagiska. Man kan inte vara rättfärdig och laglös samtidigt, men rättfärdighet kan däremot inte uppnås via lagen. Det verkar inte riktigt som vi har kommit underfund med hur Guds lag skall vara inskrivna i våra hjärtan: Den delen av det nya förbundet har blivit en vit fläck på kartan …

Om det finns några paralleller med den judiska pingsten (shavuot), så torde pingsten vara det nya förbundets ”bröllopsdag”. Hur sjutton kom det bort från de kristnas traditioner??? :-O

Annonser

Taggad: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Förbundets bröllopsdagPataphysics of Simulacra.

Meta