Gud är betjänt vid bassängen?

oktober 29, 2011 § Lämna en kommentar

Morgonfunderingar:

Verkar finnas en evangelikal föreställning (eller var kommer den ifrån?) att Gud kommer göra allt för dig, bara du tror (vad menas med det?) på honom. Tänk om den arbetsfördelningen inte är sant? Gud arbetade sex dagar, ja. Men skall inte också människan arbeta sex dagar?

 

”Gud kommer lösa dina problem. Därför behöver du inte hitta en lösning nu”. … Sanningen är den är att lösningen behövs just nu, inte senare.

 

”… bara du tror på honom”. Vad menas med det? Förlitar sig på honom? ”Den som tror på Sonen har evigt liv”. Så vad menas att jag förlitar mig på honom? Att han står i god för allt? … Det kan i alla fall inte vara normalt att man inte gör någonting, för att man förlitar sig på att han skall göra allt i stället.

 

"Sebastian" (cc by-sa) by sonyseattle @flickr

"Sebastian" (cc by-sa) by sonyseattle @flickr

(Är Gud en bassängsbetjänt?)

”Inte genom [människans] styrka eller kraft skall det ske, utan genom min Ande, säger Herren”. Betyder det att vi inte skall göra något? Var det inte när de skulle återbygga templet? Skulle de sluta jobba och sluta planera då? Zerubbabels hand hade påbörjat, och hans hand skulle slutföra. Det var från början till slut Zerubbabel som skulle jobba med det. Herrens Ande skulle ta bort ”berget” som låg framför Zerubbabel så att han skulle kunna slutföra bygget.

 

Om jag skall bygga Herrens tempel i mitt liv … (”jasså, är det jag som skall bygga det?”) …  så är det ändå jag som skall bygga det! Gud bara menar att det är inte maktens eller styrkans förtjänst, (makt och styrka blir lätt självstöddiga), utan bakom allt är det hans Ande som verkat (som är även källan till makten och styrkan). Men det betyder inte att människan inte skall göra nåt.

 

Det var även två smorda träd som tjänade Herren (med olja), så att de sju lamporna fick olja. Den Smorde var en människa som Herrens Ande var över. Men det var genom en människa som frukten frambringades. Så även där är det människan som mäste göra nåt, och då helt plötsligt är det Gud som är beroende av människor (träd), (fast å andra sidan är det Gud som skapat ”trädena” eller människan. Lustigt det där, att Gud gör sig ”beroende av” människan han själv skapat. Det är kanske pekar på definitionen på Människan. Men i vilket fall som helst, så är det inte meningen att människan inte skall inte göra nåt. Gud behöver träd som kan bringa fram olja, så att Oljelamporna kunde brinna och lysa upp allt).

 

Människan skall göra som Gud, arbeta och vila. Människans och Guds liv i går in i varandra, de är beroende av varandra. Guds Ande tar bort bergen och Guds ögon gläds, men den Anden verkar endast genom människan (de två träden).

Annonser

Taggad: , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Gud är betjänt vid bassängen?Pataphysics of Simulacra.

Meta