Dold minoritet i Sverige

november 1, 2011 § 1 kommentar

Hörde återigen en radioprogram om resande/zigenare. Det var en intervju med Bo Hazell som skrivit boken Resandefolket. En citat från Ordfonts intro till boken:

❝De kallades tattare. Eller skojare, tavringar och knävlingar. Själva benämnde de sig resande. De var samhällets mest föraktade grupp och bilden av dem var klar hos gemene man: mörkhyade och svarthåriga människor som drog omkring på vägarna och dök upp på hästmarknader och tivolin. Som sålde dukar, vispar och klockor. Och så stal de, sa man, och slogs med kniv.

Fram på 1970-talet försvann de plötsligt. Forskare menade att de upplöstes som grupp när samhället förbättrades. Men i det verkliga livet fanns de resande kvar. Fortfarande lever de mitt ibland oss, minst 15-25000 personer. De har vanliga svenska namn och bor i vanliga lägenheter och hus. Fast de har ett eget språk, svensk rommani, och utövar en egen, traditionell kultur. Men bara när de är tillsammans med sina egna. Resandeidentiteten är för många en väl dold hemlighet. Och rädslan saknar inte skäl.❞

(Saknar inte skäl: dvs, judarna var också osynliga i Tyskland innan nazismen gjorde intrång).

Hörde ett annat radioprogram för flera år sedan, där man berättade att många zigenare nuförtiden är helt osynliga för vanliga svenskar, men zigenare känner igen varandra när de möts. Skulle de bära på kniv och stjäla stup i kvarten så borde svensken va rädd typ hela tiden. Uppenbart att det är en skröna, att det har med ev. socioekonomiska förhållanden och inte folkgrupp.

Annonser

Taggad: , , , , , , , , , , ,

§ Ett svar till Dold minoritet i Sverige

  • Emanuel Hai skriver:

    Det e så fruktansvärt dåligt att det ska vara så! Jag känner en person som har rötter hos romani men det e inget som denna person skyltar med för att inte få eventuella problem. kasst e det!

    Jag minns att vi såg en film på gymnasiet som hette ”Dram Stokers Dracula”. Självklart så var ”zigenarna” den onde Draculas medhjälpare mot de ”goda vita engelsmännen”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Dold minoritet i SverigePataphysics of Simulacra.

Meta