Analfabeter uppfinnare av alfabetet?

december 10, 2011 § 4 kommentarer

Hieroglyf och …

Hieroglyf och …

Hittade artikeln How the Alphabet Was Born from Hieroglyphs av Orly Goldwasser i onlinetidskriften Bar Magazine. Jag har inte hunnit läsa igenom det hela än, men det verkar gå ut på, enligt gamla fynd vid Serabit, att alfabetet uppfanns av hårt arbetande kanaaniter vid Serabit, … och att de förmodligen var analfabeter! …… Det hade varit dråpligt och kul!

… och bokstav

… och bokstav

The alphabet was invented in this way by Canaanites at Serabit in the Middle Bronze Age, in the middle of the 19th century B.C.E., probably during the reign of Amenemhet III of the XIIth Dynasty.

Och om språkhistoriker är rätt, är analfabeternas uppfinning i sådana fall grunden till nästan all skrift i världen, utan dem i Kina, Japan, och Korea! (Den tidigaste skriften i Indien är ett frågetecken, som i sin tur ligger till grund för skrifterna i södöstra Asien),

Hebréerna har i sådana fall rätt när de säger att deras alfabet är äldst, ett påstående som jag alltid uppfattat som en önskedröm. Men man kan fråga sig om denna alfabet var med och skapade världen som Sefer jetzira påstår? I sådana återupptäckte dessa hårt arbetande kanaaniter den alfabet som självaste Gud själv använde när han utformade världen. Det är i sådana fall värt nog 10 nobelpriser!

_ _ _

Tillägg:

Christopher Rollston i sin artikel The Probable Inventors of the First Alphabet är av den åsikten, med stöd av samma data, att uppfinnarna var höga kanaanitiska tjänstemän i Egypten. Trots hans doktorsgrad är jag inte helt övertygad. Men jag har inte heller läst genom artiklarna än för att bilda mig en uppfattning.

Annonser

Taggad: , , , , , , ,

§ 4 svar till Analfabeter uppfinnare av alfabetet?

 • Emanuel Hai skriver:

  Intressant! Vilka hebreer påstår att deras alfabet är äldst? Är det en ”gammaltestamentlig trosföreställning” eller tror dom det bara ändå?

 • pataphysicsofsimulacra skriver:

  Med ”hebréer” menar jag judar med betoning på deras ursprung och förmodade släktskap med kanaaniter. Ja, deras upphöjelse av hebreiska är definitivt ”gammaltestamentlig” som du uttrycker det. Bibeln, Tora (≈”Ordet”) och det språk (och alfabet, dvs det hebreiska alfabetet) den är skriven i är för judarna en helhet. Är Tora heligt så är Bibeln heligt. Är Bibeln heligt så är språket den är skriven i heligt. Och om språket är heligt, så är även bokstäverna heliga. Och då ”måste” Torah, och hebreiska språket, ha en evig ursprung. … Detta betyder att det hebreiska språket ”måste” vara äldst, ja, att typ även Adam och Eva talade hebreiska och att de levde efter Torah (även om inte Torah skrevs ner iom Mose) … Jag vet inte hur gammal denna föreställning är, men det medeltida(?) verket Sefer jetzira, som jag nämner om i bloggen stadfäster detta definitivt, eftersom det beskrivs i den boken hur själva bokstäverna används av Gud i skapelseakten!

  Men judiska exegeter har nog länge haft fascination kring den hebreiska grundtexten och bokstäverna. Varje bokstav har ett talvärde också, så det finns en hel exegetik kring talsymbolik osv osv. Se ”gematria”

 • pataphysicsofsimulacra skriver:

  Jag hittade en citat av Origenes som tangerar detta. Först upprepar han den pytagoreiska syn (om jag inte minns fel) på att talen på nåt sätt har med tillvarons tillblivelse att göra. Sedan glider han över till varför det finns 22 böcker i (det gammaltestamentliga) bibeln: att det är lika antalet hebreiska bokstäver. Sedan kopplar han ”22” och 22 hebreiska bokstäver till bibeln, verkar det som, när han påstår att att dessa 22 bokstäver är porten till visdom och kunskap om världen.

  citat:
  ”In the order of numbers, each single one contains a certain force and power over things. Of this power and force the Creator of the Universe made use, in some instances to give origin to the Universe itself, in others to express the nature of each thing as it appears to us. It follows, then, that one must observe and draw out on the base of the Gospel these aspects, belonging to the numbers themselves, And in truth it ought to be not ignored that the books of the bible itself, as the Jews reported them, are, not without a reason, twenty-two and therefore equal to the number of Hebrew elements. Since in fact, twenty-two letters seem to be the introduction to wisdom and knowledge of the World.”

  Det är väl ganska vanligt att när man upphöjer något till skyarna (det man ser som bibelns grundtext exempelvis) så följer med en hel del annat till skyarna också. Passar bra också till att förklara och fylla ut luckorna på sådant som ligger långt tillbaka i tiden också, t ex frågan ”vilket språk använde Gud när han kallade dag ”dag”?” … det är kanske mänskligt att behöva ha en förklaring på precis allting.

 • pataphysicsofsimulacra skriver:

  [Nu spårar jag långt bort från din ursprungliga fråga, haha!… ]

  Jag glömde nämna att de hebreiska bokstäverna användes tidigare som siffror, vill jag minnas, ungefär som romarna använde sina bokstäver som siffror under antiken. Vår moderna siffersystem är ju en indisk uppfinning. Man ser denna nära släktskap i det hebreiska språket: siffra heter ”sefar” och text heter ”sefer”. Dvs siffror = bokstäver och följdaktligen antalet siffror = antalet bokstäver.

  Jag undrar bara om Origenes tog detta som självklart. I sådana fall säger han att det finns lika många bibelböcker (i GT) som antalet siffror (eller bokstäver), och att bokstäverna (eller siffrorna) är porten till visdom och kunskap om världen. (… eftersom Gud skapade världen genom siffror (eller bokstäver) som Origenes påstod meningarna innan).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Analfabeter uppfinnare av alfabetet?Pataphysics of Simulacra.

Meta