Neutriner och Don Quixote

januari 19, 2012 § 5 kommentarer

Jag skriver här I respons till Emanuel-Hais kommentar på hans bloggsida Språkets förmåga att kunna beskriva verkligheten! Från en av hans kommentarer, citat:

Angående Kvantfysiken: Tydligen så verkar det som att Relativitetsteorin har blivit motbevisad! (http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/partikel-rorde-sig-snabbare-an-ljus)

Ifall jag förstod mina klasskamrater som är Naturvetenskapsnördar rätt så kan det även omkullkasta Kvanteorin. Själv har jag dock för lite kött på bena om ämnet för att säkert kunna utala mig men tänkte att det kanske kunde intressera dig!

Angående relativitetsteorin och kvantfysiken: Det är lite för tidigt att säga att relativitetsteorin och rådande teori(er) bakom kvantfysiken blivit omkullkastade. Visserligen har man mätt och kontrolmätt neutrinernas hastighet mellan CERN och OPERA till över ljusets hastighet, men för att på allvar omkullkasta en teori (som är betydligt mer än en hypotes) behöver man rimligen återupprepa experimentet flera gånger med samma resultat. Svårigheten är att det inte finns många anläggningar i världen som skulle kunna iscensätta ett sådant experiment. Ett annat alternativ skulle va om man använde ett annat mätteknik mellan CERN och OPERA.

Det som blir motbevisat är den matematiska modell som man formulerat för att förklara de fenomen som man ser framför sig. Även om experimentet verka stämma, så har man naturligtvis inte bortförklarat alla relativistiska och kvantfysiska fenomen (under de senaste hundra åren) som man måste ändå på något sätt förklara. Att komma på en ny formulering utan relativistiska eller kvantfysiska inslag tror jag blir ganska svårt.

Jag har faktiskt lite svårt att förstå varför det finns ett sådant motstånd mot relativitetsteorin och kanske även kvantfysiken bland kyrkans folk. Det har gått åt huvudet på dem. Det säger mig att de inte förstått teorierna särskilt väl. Man misstänkliggör relativitetsteorin pga att den är relativ, och ”allt som är relativ är fel”. Relativitetsteorin hade lika gärna kunnat kallas absolutitetsteorin eftersom den formulerar dess fysik som att det finns en enda absolut konstant: ljusets hastighet c. Kyrkans folk fäktas alltså med ordspöken lik Don Quixote, inte med verkligeheten. Och kvantfysiken borde kyrkans folk i stället omhulda om de förstod den. Förmodligen tycker de att den blivit besudlad av New Age. Som jag ser det, är kvantfysiken det enda vetenskapliga sättet vi skulle kunna ”icke-mekaniskt” inrymma fri vilja i den verklighet vi lever i.

Min resonemang kanske låter reaktionärt, men jag kan intyga att jag inte heller tål den religion av vetenskap som många båda inom och utanför akademin avgudar. Men en religion av ovetenskap tycker jag också är lika dåraktigt. En viss dos av vetenskapsteori borde finnas på skolschemat så folk äntligen kan ta vetenskapen för vad den är och inte är.

_ _ _

Bloggartikeln E = mc2 ????????? Fail redogör hur fysiker nu dubbelcheckar neutrinoresultaten.

_ _ _

Det har redan föreslagits modeller att förklara det som hände. Redan tidigare har neutriner kopplats till mörk energi. Ett exempel är artikeln A New Dark Energy Force Theoretically Calculates Faster-than-light-neutrinos (av Dan Visser i Nederländerna) visar hur en kosmologisk modell som heter Double Torus geometry-hypothesis förutsäger till någorlunda bra precision den tidsskillnaden som mättes i CERN – OPERA experimentet. Den förändring i verklighetsbeskrivning som detta innebär beskrivs i artikeln sålunda:

… This means that no longer an accelerating Big Bang is supposed to be the ‘reality’. Instead a recalculated connected quantum-space, caused by a higher order three dimensional time [1.15] is the ‘reality’.

och

This confirms in an alternative way that Einstein’s Relativity emerges from a higher order cosmology into the lower dimensional cosmology of the Big Bang

Annonser

Taggad: , , , , , , , , ,

§ 5 svar till Neutriner och Don Quixote

 • Emanuel Hai skriver:

  Hm jag har inte något större problem med relativitetsteorin som sådan. Men om den inte stämmer så bör man ju inte klamra sig kvar vid den. Men du kanske mer talade om folk i kyrkan i allmänhet 😛

 • Emanuel Hai skriver:

  Vetenskapsteori hade varit bra! Vår svenska kultur präglas i mångt och mycket av scientism!

 • pataphysicsofsimulacra skriver:

  Nej självklart ska man inte klammrar sig fast vid en teori som blir kasserad… ganska meningslöst… men förvånansvärt många är kvar med Newton, men de vet inte om något annat…

  Om kyrkfolk inkl dig? Om du känner dig träffad så är du inkl annars inte 😉
  Farligt av mig att använda så breda kategorier, men jag hoppas du kan tolka rätt 🙂 …
  Ska fundera om det finns bättre sätt att uttrycka sånt på :-S …

 • Emanuel Hai skriver:

  ”Många inom kyrkan…”

  eller..

  ”Bland en del inom Kyrkan”

  eller…

  ”Bland många inom kyrkan”

  Här har du några förslag på formeleringar!

 • pataphysicsofsimulacra skriver:

  Ja att variera kvantitet är ett förslag. Men kanske det går att variera i ‘kvalitet’, som i ”det verkar finnas en sorts konsensus att inte bruka konst inom kyrkan, förutom musik, dans, och retorik. Till denna konsensus har det även en byggts en misstänksamhet mot konst i kyrkan, kanske ett arv av protestantism, men kanske även dels av själva ovanen att ha konst i kyrkan.” På så vis tvingar man sig själv bena upp sina iaktagelser och hypoteser. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Neutriner och Don QuixotePataphysics of Simulacra.

Meta